Voeding bij prostaatkanker
•
Bent u prostaatkanker patiënt? En bent u geïnteresseerd in het verbeteren van uw gezondheid via voeding? MD|OG werkt samen met ErasmusMC en telers van groenten van hoge kwaliteit in een studie naar een voedingspatroon dat uw gezondheid ondersteunt. De basis voor dit voedingspatroon is voortgekomen uit de kennis van mannen met prostaatkanker zelf, aangevuld met expertise van voedingskundigen. Een vorm van burgerwetenschap dus. MD|OG neemt in dit project de rol over van Platform Patient en Voeding, die hier sinds 2016 aan heeft gewerkt. Lees hieronder meer over het ontstaan van dit bijzondere project. In 2025 is het laatste deel van de studie gestart.
De partners in dit project hebben gezamenlijk een voedingspatroon bij prostaatkanker vastgesteld dat de gezondheid van prostaatkankerpatiënten ondersteunt. Prostaatkankerpatiënten zelf hebben hier een grote stem in gehad, op basis van eigen ervaringen. Specifieke kwaliteitsproducten uit de tuinbouw spelen hier een belangrijke rol in. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt in Nederland.
Bekijk hier een korte rapportage van Omroep Flevoland bij de start van het onderzoek (maart 2019)
Lees hier een artikel in het AD van 12 januari 2019 over het onderzoek
Beluister een korte podcast bij BNR Nieuwsradio van 14 jan 2018 over het onderzoek
Bekijk hier een korte rapportage van Omroep Flevoland over het onderzoek juli 2018
Lees hier een interview met de vormgevers van het onderzoek in MMV Magazine april 2018
Lees een interview in NRC van 12 november 2018 over de aanloop van het onderzoek
Opzet van de studie
In een gerandomiseerde studie onder leiding van het Erasmus MC zullen de effecten vergeleken worden van een ‘standaard’ dieet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, met een dieet gebaseerd op een voedingspatroon afgestemd op prostaatkanker. Onderzocht wordt wat de effecten zijn op de kwaliteit van leven van deelnemers en op de waarden van zogeheten carotenoïden in het bloed. Deze carotenoïden geven een indicatie voor het niveau van groente-consumptie.
Eén van de carotenoïden is bijvoorbeeld lycopeen, een welbekende stof die in tomaten zit. Daarvan wordt aangenomen dat die een rol speelt in het beteugelen van de PSA-waarden, een veelgebruikte indicator bij prostaatkanker.
Eén derde van de deelnemers volgt het standaard dieet. De overige twee- derde volgen het voedingspatroon bij prostaatkanker, ontvangen recepten die daarbij passen en een stukje coaching. De helft van deze laatste groep ontvangt daarnaast nog versproducten thuis. De versproducten zijn door de tuinbouwsector speciaal ontwikkeld op hun hogere nutriëntwaarden.
De studie omvat 3 meet- en coachmomenten van circa 2 tot 4 uur verspreid over 3 maanden.
Hoe is deze studie tot stand gekomen?
Deze pilot komt voort uit de wens van prostaat kankerpatiënten om zich middels voeding zo goed mogelijk te ondersteunen bij het handhaven en verbeteren van gezondheid in het algemeen, en de ontwikkeling van prostaatkanker te beteugelen in het bijzonder. Platform Patiënt en Voeding is hun spreekbuis. In deze wens hebben zij partners gevonden in vooruitstrevend tuinders verenigd in VERS+, en de afdeling Urologie van Erasmus Medisch Centrum. Zo is een voedselcoalitie tot stand gekomen, die moet leiden tot een zich steeds verder verbeterend voedselpatroon bij prostaatkanker, de verkrijgbaarheid van tuinbouwgewassen van hoge kwaliteit, en meer erkende mogelijkheden voor prostaatkankerpatiënten om zichzelf gezond te houden.
De samenwerking in deze pilot staat onder leiding van Platform Patiënt en Voeding (nu MD|OG) (dr. Gaston Remmers). Voor algemene informatie over de pilot kunt bij hem terecht. De onderzoeksleiding is in handen van dr. Lionne Venderbos, afdeling Urologie Erasmus MC, dat geleid wordt door Prof. Dr. Chris Bangma.
Mijn data | Onze gezondheid
•
MD|OG brengt de data, kennis en inzichten van burgers rondom hun eigen gezondheid tot waarde
LAATSTE ARTIKELEN
•
TWEETS
•
