Wat is burgerwetenschap?
•
Nieuwsgierigheid is een fundamentele, menselijke eigenschap. We zijn nieuwsgierig omdat we benieuwd zijn, naar hoe dingen in elkaar zitten, hoe de mensen in elkaar zitten. Naar hoe we ons leven zo goed en prettig mogelijk kunnen inrichten. Naar hoe we zo goed mogelijk gezond kunnen blijven of worden. Zonder het in de gaten te hebben bezitten we als burgers heel veel kennis en vermogens waardoor we steeds weer een stapje verder komen – of simpelweg onze kwaliteit van leven behouden.
Onze kennis, onze waarnemingen en onze inzichten doen ertoe. Ook de ‘echte’ wetenschap, bedreven op universiteiten door mensen die vanuit hun vak nieuwsgierig zijn, ziet steeds meer dat burgers onmisbaar zijn om relevante kennis en oplossingen te ontwikkelen. Die passen bij ons ons. Dit vraagt om nieuwe manier van werken. Van onderzoek doen. Het vraagt om nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. Dat is wat we Citizen Science noemen, of wel Burger Wetenschap.
Meer lezen en kijken
Wat is burgerwetenschap? Inleidende tekst met een duiding van de diverse wortels van burgerwetenschap, en verschillende ideeën over de essentie van burgerwetenschap. Dit vooral in het licht van toepassing in het gezondheidsdomein. Publicatie van Universiteit Twente, 2023
Burgerwetenschap voor Gezondheid en Welzijn. Hoewel patiënten en burgers al langere tijd participeren in (medisch) onderzoek in het gezondheidsdomein, voegt burgerwetenschap een nieuwe dimensie toe. Dit artikel gaat hier dieper in op. Publicatie van Universiteit Twente, 2023
Een ethisch raamwerk voor burgerwetenschap. Gezondheidsonderzoek is altijd gebonden geweest aan ethische uitgangspunten en voorwaarden. Maar passen die ook bij burgerwetenschap? Dit Engelstalige artikel introduceert een nieuw ethisch raamwerk dat beter past bij de nieuwe rollen en wensen van burgers in gezondheidsonderzoek. Publicatie in het tijdschrift Etica & Politica / Ethics & Politics, 2023
De burger zit vol nieuwsgierigheid. CAMPUS Magazine Universiteit Twente, 2020. Interview over Citizen Science met dr Sabine Wildevuur, dr Gaston Remmers en prof Karin Pfeffer.
Waarom patiënten data verzamelen en delen – Gaston Remmers (MD|OG) en Klaartje Spijkers (Patiëntenfederatie), 2020 (Tijdschrift voor Verpleegkunde)
Waarom de gezondheidszorg een loodgieter nodig heeft: over het belang van Citizen Science – Gaston Remmers, 2018 (NRC Live)
Huis-, tuin en keukenonderzoekers – special over Burgerwetenschap – Henk Duinkerken e.a., 2019 (Trouw)
Mijn Data Onze Gezondheid is mede-initiatiaanjager van de speciale Werkgroep ‘Citizen Science for Health’, van de European Citizen Science Association, samen met RIVM, Universiteit Twente en Radboud Health Innovation Labs. Gaston Remmers was de eerste voorziter van de werkgroep. In september 2020 organiseerden we gezamenlijk een internationale workshop over de diversiteit en eigenheid van Burger Wetenschap voor Gezondheid en de behoefte aan internationale samenwerking. Lees het rapport ‘Enhancing Health through Citizen Science’ hier.
Videoverslag van de Internationale conferentie over Citizen Science op de Universiteit Twente, 20 november 2020. Met bijdragen van Gaston Remmers (46:40 – 59:40) en dr Lea den Broeder over Citizen Science voor Community Health (1:18:15 – 1:33:30)
Mijn data | Onze gezondheid
•
MD|OG brengt de data, kennis en inzichten van burgers rondom hun eigen gezondheid tot waarde
Steun ons
LAATSTE ARTIKELEN
•
TWEETS
•